Basic C MCQ



The continue statement in C language is used to bring the program control to the beginning of the loop. The continue statement skips some lines of code inside the loop and continues with the next iteration.

Syntax:-

While(condition)
{
action -1
continue;
action n;
}

Note: "Whenever a continue statement is executed, the rest of the statements within the body of the loop are skipped and the conditional expression in the loop is executed."

Q.) W.A.P to print 1 3 4 5.
 #include<stdio.h>
 #include<conio.h>
 void main()
 {
 int i ;
 for( i=1;i<=5;i++)
 {
 if(i==2)
 {
 continue;
 }
 printf(“%d”,i);
 }
 getch();
 }
Output
1
3
4
5

For More Details click


Q1. Who is the father of C language?
  1. Steve Jobs
  2. James Gosling
  3. Dennis Ritchie
  4. Rasmus Lerdorf

Answer:- (c).
Explanations :Dennis Ritchie is the father of C Programming Language. C programming language was developed in 1972 at American Telephone & Telegraph Bell Laboratories of USA.
Q2. Which of the following is not a valid C variable name?
  1. int number;
  2. float rate;
  3. int variable_count;
  4. int $main;

Answer:- (d).
Explanations :Since only underscore and no other special character is allowed in a variable name, it results in an error.
Q3. All keywords in C are in ___________
  1. LowerCase letters
  2. UpperCase letters
  3. CamelCase letters
  4. None of the mentioned

Answer:- (A).
Explanations :None.
Q4. Which of the following is true for variable names in C?
  1. They can contain alphanumeric characters as well as special characters
  2. It is not an error to declare a variable to be one of the keywords(like goto, static)
  3. Variable names cannot start with a digit
  4. Variable can be of any length

Answer:- (C).
Explanations :According to the syntax for C variable name, it cannot start with a digit.
Q5. Which is valid C expression??
  1. int my_num = 100,000;
  2. int my_num = 100000;
  3. int my num = 1000;
  4. int $my_num = 10000;

Answer:- (B).
Explanations :Space, comma and $ cannot be used in a variable name.
Q6. A C structure of User defined datatype is also called_____ ?
  1. volatile
  2. true
  3. Aggregate datatype
  4. All of the above

Answer:- (A).
Explanations :volatile is C keyword.
Q7. What is short int in C programming?
  1. The basic data type of C
  2. Qualifier
  3. Short is the qualifier and int is the basic data type
  4. All of the mentioned

Answer:- (C).
Explanations :None
Q8. Which of the following declaration is not supported by C language?
  1. String str;.
  2. char *str;
  3. float str = 3e2;
  4. Both String str; & float str = 3e2;

Answer:- (A).
Explanations :It is legal in Java, but not in C language.
Q9. Which keyword is used to prevent any changes in the variable within a C program?
  1. immutable
  2. mutable
  3. const
  4. volatile

Answer:- (C).
Explanations :const is a keyword constant in C program.
Q10. What is the result of logical or relational expression in C?
  1. True or False
  2. 0 or 1
  3. 0 if an expression is false and any positive number if an expression is true
  4. None of the mentioned

Answer:- (B).
Explanations :None.


«  PREVIOUS PAGE NEXT PAGE »